21 de gen. 2016

FLORS I PLANTES A L'ESPAI

Aquesta fascinant imatge és de la primera flor que ha brotat a l’espai. L’astronauta Scott Kelly va penjar la foto i de seguida es va fer famosa. Es veu que és una flor del gènere Zínnia i forma part d’un programa espacial per cultivar aliments a l’espai per a tripulacions de futures missions. La idea és fàcil d’entendre. Disposar de vegetals frescos cultivats al mateix espai representa una font de nutrients de qualitat pels astronautes. A més, tenir plantes creixent per la nau també millora l’estat psicològic de la tripulació.

Aquesta zínnia és indiscutiblement bonica, però no és la primera flor de l’espai.
La majoria dels vegetals creixen en direcció vertical. Fins i tot si els plantes en una paret, també tenen tendència a anar cap amunt. Això indica que els vegetals distingeixen “amunt” de “avall”. Tenen mecanismes per detectar la gravetat.


L'any 1982 la tripulació va fer créixer i va completar el cicle biològic sencer de plantes de Arabidopsis thaliana, segurament el vegetal més estudiat pels científics. Aquelles van ser les primeres flors que van florir a l’espai i ja en fa més de quaranta anys. No és tan maca com la Zínnia, però tampoc és lletja.



Extret de l'article publicat al Diari Ara per Daniel Closa (Doctor en biologia i investigador del CSIC).
Si vols saber més pots llegir l'article sencer a: 
ciencia.ara.cat/centpeus/2016/01/20/doncs-no-no-es-la-primera-flor-nascuda-a-lespai/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada